Lær at forstå romertal

Rigtig mange mennesker har meget svært ved at forstå romertal. Det er ofte, at man ser romertal forskellige steder i bybilleder, i bøger og lignende og det er et problem, hvis man ikke forstår dem. Det kan nemlig gøre, at man regner forkert, kommer for sent eller bliver snydt for nogle penge man skulle have. Derfor er det en god ide at sætte sig ned og lære romertallene en gang for alle. Det er nemlig slet ikke så svært, som de fleste tror. Rigtig mange har lært lidt om romertal i folkeskolen. For de flestes vedkommende er det dog så lang tid siden, at man formentligt har glemt alt om det. Dette talsystem er så markant anderledes end det vi bruger i dag, at det kan være svært at sætte sig ind i, at man er nødt til at regne lidt for at forstå det helt.

Med en forståelse af romertal bliver verden sjovere

Når først du har lært systemet af hvordan du skal aflæse og udregne romertal er det let som en leg. Det eneste det handler om er, at finde et system, som giver mening for en. Kan man lide logik og matematik vil man på meget få minutter have så godt styr på romertal, at man slet ikke bliver i tvivl om hvad de betyder. Det kan være meget tilfredsstillende når man for eksempel ser et gammelt ud. For meget ofte har gamle ure de latinske tal på i stedet for de nye. Grunden til, at det kan være lidt forvirrende med de romerske tal er, at de bruger bogstaver i stedet for tal. De havde ikke nogen tal at bruge, hvorfor de slet og ret var nødt til at bruge det de havde til rådighed. Og det de havde til rådighed var bogstaver og så måtte de jo bruge det.

 

Du kan finde meget information om hvordan du aflæser romertal på de-sjove-jokes.dk/romertal, hvor der også står noget baggrundsinformation om denne type af tal.

Du kan både læse og skrive romertal

Én ting er, at det er meget sjovt at kunne læse romertal. Det er noget, som kan gøre, at der er visse ting, som man kan forstå, som man ikke forstod tidligere. Det kan dog også være yderst tilfredsstillende at kunne skrive romertal. For kan man det, vil man opleve, at man pludseligt kan kommunikere på en helt anden måde. Begge ting kræver dog, at man har en grundlæggende forståelse for hvordan man rent faktisk skriver med romertal.

 

For det første er det vigtigt, at du lærer de syv forskellige basistal. Det første er I, som betyder 1. Det ved de fleste allerede. Et andet udbredt bogstav er V, som betyder 5. Også her er der mange, som sagtens kan være med. Finder man et L vil man opleve, at det betyder 50, hvilket ikke helt så mange ved. Et C betyder 100, og D betyder 500. Finder man et M, vil man opleve, at det betyder 1000. Har man styr på disse syv basistal er man allerede godt på vej.